lavender 04A levendula illóolaja sokféle módon használható, hatékony és gyengéd összetételű olaj. Megfelelő hígításban babáknál, kisgyermekeknél is biztonsággal alkalmazható. Főleg finom illatáról, nyugtató hatásáról ismert, azt viszont kevesebben tudják róla, hogy használatával hamarabb gyógyulnak kisebb bőrsérülések, vágások, rovarcsípések, és lázcsillapításrafejfájás megszüntetésére is képes. Kisbabák éjszakai alvásproblémáira is sokszor ad megoldást. Két másik olajjal - a citrommal és borsmentával keverve - pedig már sokaknak segített a szezonális allergia tüneteinek legyőzésében, allergia-gyógyszerek elhagyásában. 

Az árvacsalánfélék családjába tartozó orvosi levendula egy örökzöld félcserje, 1,2 méter magasra is megnőhet, virágainak színe a kékeslilától a mélyliláig terjed. Virágos hajtásaiból nyerik ki illóolaját, vízgőz-desztillációval. Fő hatóanyagai: linalol, linalil-acetát. Beszerzési helye Közép- és Dél-Európa, de már Magyarországon is működik jónéhány levendula mező ill. manufaktúra.

Általános tulajdonságai: görcsoldó, nyugtató, antidepresszáns, bőrregeneráló, vérnyomáscsökkentő, baktériumölő, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, fájdalomcsillapító, antihisztamin hatású.

A levendula használatának is többévezredes hagyományai vannak. Már az ókori görögök és rómaiak is nagyra becsülték a levendulát tisztító tulajdonságai miatt.

Hildegard von Bingen középkori természettudós és szerzetesnővér is sokat használt levendulát, fejfájásra, a szív és a szervezet erősítésére, görcsoldásra, szédülés ellen is ajánlotta.

 

Hogyan és mire használhatjuk a levendulaolajat?

 

baby roll on bigA levendulának talán a nyugtató, pihentető, alvást segítő hatása a legismertebb. Ezt a hatást főleg az olajat bőrünkre kenve vagy belélegezve tudjuk elérni. Nyugodt alváshoz használhatjuk talpunkra vagy orrunk alá kenve, vagy akár tenyerünkbe cseppentve 1-2 cseppet és onnan inhalálva. Diffúzorból is párologtathatjuk alvás előtt a hálószobában, nyugodt légkört, kellemes hangulatot tudunk vele teremteni. Kimerültség, feszültség esetén gerinc mentén, tarkón bemasszírozva is alkalmazhatjuk. Nagyszerű nyugtató-ellazító fürdőt is készíthetünk vele (akár babáknak is), ha 1-2 cseppet feloldunk egy kevés tejszínben vagy mézben, és ezt a fürdővízhez adjuk. Mivel a levendula illóolaja gyengéd, felnőttek használhatják akár hígítás nélkül is. Kisbabáknál 10 ml-es üvegcse hordozóolajhoz (pl. kókuszolaj) adjunk 1 cseppet, és ebből masszírozzunk el egy keveset a bőrükön, pl. elalvás előtt a talpakon, vagy akár fogzási fájdalom esetén kívül az arcon, hasfájáskor a baba hasán.

Gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén felfázás, húgyutak- vesék gyulladása esetén is segítséget tud nyújtani: kenjük a vesék területére vagy fürdővízbe tegyünk pár cseppet. (Egy kevés sóban vagy kis mennyiségű tejszínben feloldva, mert az olaj a fürdővízben nem oldódik fel.)

Fejfájás, migrén esetén: kenjük homlokunkra vagy halántékunkra (érintett területre).

Lázcsillapító hatást citromolajjal és bázisolajjal keverve, gerinc mentén a bőrre kenve érhetünk el vele.

Bőrproblémákra és sebgyógyulásra is nagyon jótékony hatással van a levendula olaja: ekcéma, allergia, viszketés, kisebb égési sebek, rovarcsípés, fekélyek esetén kenjük hordozóolajjal hígítva az érintett területre, gyorsabban gyógyul, regenerálódik tőle a bőr. Kisgyermekes szülőknél hasznos alapdarab egy kis üveg (kókuszolajjal hígított) levendulaolaj, tökéletes elsősegély horzsolások, csípések, sebek, kisebb sérülések esetén. Nyugtat, fertőtlenít, csillapítja a vérzést és fájdalmat. Szorongó, félő gyermekeknél 1-2 csepp csuklóra cseppentve és belélegezve gyorsan tudja oldani a feszültséget, szorongást.

air 01Allergia tüneteire is természetes és mellékhatások nélküli megoldást nyújt sokaknál, borsmentával és citrommal keverve. A keverék 1-2 cseppjét tenyerünkből inhaláljuk, vagy belsőleg, kapszulában fogyasszuk.

Mint minden esszenciális illóolaj, a levendula is hatással van érzelmeinkre, lelkiállapotunkra: támogatja a szóbeli megnyilvánulást, őszinte önkifejezést. A láthatóságtól-hallhatóságtól való félelmet segít oldani. Nyugtatja az elmét.

Fontos tudnivalók: használata a várandósság első harmadában nem javasolt.

Belsőleges használata előtt ajánlott szakember, terapeuta véleményét, tanácsát kérni.

 

A következő részben a borsmentaolaj használatáról olvashatsz hasznos tippeket!