Zs k

Érdeklődsz az illóolajok világa iránt?

Szívesen olvasnál további tippeket, újdonságokat, tanácsokat, felhasználási ötleteket?

 

Csatlakozz levelezőlistámhoz!

 

 

floral oils

spermintAz illóolajok jótékony hatását már az ókori kultúrák is ismerték. Egyiptomban is használtak már parfümöket és természetes olajokat, bár az illóolajok akkor még az uralkodók kiváltságai voltak, mivel előállításuk meglehetősen drága folyamat volt. Nagy jelentősége volt az illatszereknek és a higiéniának az ókori Egyiptomban, saját istenük is volt: Nofertum. A szépségápolásban, gyógyításban, vallási szertartások alkalmával, és halottak mumifikálásakor is használtak olajokat. A gazdagokat gyakran illatos olajok társaságában temették el. Természetes összetevőket használtak füstölőik, kenőcseik készítéséhez, bár készítményeik valószínűleg enyhébb illatúak lehettek a ma használt illóolajaknál, mert még nem ismerték a gőzzel való lepárlást, hideg sajtolással állították elő olajaikat.

negyreszesIllóolajoknak vagy illékony olajoknak nevezzük azokat a szerves illatanyagokat, amelyek a növényekben természetes formában megtalálhatóak. Az illóolajokat a növények leveleiből, magjából, héjából, gyökeréből, hajtásaiból, virágaiból, egyéb részeiből nyerik ki, leggyakrabban alacsony hőmérsékletű gőzdesztillációval vagy (pl.citrusfélék esetében) hideg préseléssel.

Egy üveg (15 ml) citromolaj előállításához pl. 50 db citrom héjára van szükség.

Egy levendulamező, rózsabokor vagy frissen vágott menta illata magával ragadó tud lenni. Az esszenciális olajok használata, előnyei azonban messze többet jelentenek illatuk varázsánál.

Többszáz féle kémiai vegyületből, hatóanyagból állhat egy olaj.

spermintAz esszenciális olajok előállítása többféle eljárással is történhet:

Gőzlepárlás: ez a leggyakoribb előállítási módszer. Törékeny és időigényes eljárás, melynek során a vizet felforralják, gőz keletkezik, amely áthalad a növény anyagán. Eztán a növény aromás alkotórészeit hordozó gőz egy gyűjtőcsőbe kerül, ahol aztán lehűl és vízzé válik. Onnan pedig a tiszta esszenciális olaj már könnyen elválasztható a víztől.

Milyen fajta illóolajok léteznek?

Nyolc különféle kategóriába sorolhatjuk az illóolajokat aszerint, hogy milyen növényekből, illetve a növények melyik részéből készülnek. Ez itt most inkább egy rövid áttekintés, ami átfogóbb képet adhat a különféle kategóriákba tartozó olajok általános jellemzőiről és tulajdonságairól, hátha így könnyebb megtalálni a helyzetnek, állapotnak vagy problémának legmegfelelőbbet. Azonban az olajoknak az itt leírt általánosan jellemző tulajdonságaikon túl még sok más egyedi és különleges jellemzőjük is van.

citrus 02Citrusfélék

felemelő & méregtelenítő hatásúak

bergamott, grapefruit, vadnarancs, citrom, zöld citrom, mandarin

A citrusfélék fái meleg éghajlat alatt nőnek, és kásás héjú, lédús gyümölcsöket teremnek. Olajaikat hideg préseléssel vagy a héjból való gőzdesztillációval állítják elő.

Fő tulajdonságaik: stimuláló, felemelő, antiszeptikus, csillapító, antimikrobális, energizáló, antioxidáns-tartalmú

inhaleAz illóolajok aromatikus használata alatt azt értjük, amikor az illóolajok előnyeit, jó hatásait belélegezve élvezzük. Míg helyi és belső használatukkor testünkkel kerülnek közvetlen kapcsolatba (bőrünkön, ill. lenyelésük által), aromatikusan csupán orrunkon keresztül jutnak el hozzánk. Ezt tehetjük  akár csak az üvegcsébe beleszagolva, vagy tenyerünkbe cseppentve és onnan belélegezve vagy akár az illóolajat diffúzorból párologtatva is. Nemcsak nagyon egyszerű ez a fajta használatuk, hanem azonnal érezhetőek is vele az olajok jó tulajdonságai: nyugodt harmonikus környezetet, légkört tudnak teremteni, tisztítják a levegőt, hatással tudnak lenni hangulatunkra és érzelmeinkre.

Alkategóriák

 

[ INGYENES CIKK ]

 

8 ILLÓOLAJ MEGFÁZÁS ÉS NÁTHA ELLEN

Szívesen kipróbálnál természetes, biztonságos és bevált módszereket a nátha és megfázás tüneteinek kezelésére? 


PhotoCollage 20210206 222414336 kis

A cikkben megismerhetsz

illóolajat, aminek hasznát veheted:

  • köhögés,
  • orrdugulás, orrfolyás
  • betegség miatti levertség esetén
  • otthonod levegőjének tisztításához
  • mellékhatások nélkül
  • gyermekeknél is

 

button elolvasom a cikket