Illóolajoknak vagy illékony olajoknak nevezzük azokat a szerves illatanyagokat, amelyek a növényekben természetes formában megtalálhatóak. Az illóolajokat a növények leveleiből, magjából, héjából, gyökeréből, hajtásaiból, virágaiból, egyéb részeiből nyerik ki, leggyakrabban alacsony hőmérsékletű gőzdesztillációval vagy (pl.citrusfélék esetében) hideg préseléssel.
Egy üveg (15 ml) citromolaj előállításához pl. 50 db citrom héjára van szükség.
Egy levendulamező, rózsabokor vagy frissen vágott menta illata magával ragadó tud lenni. Az esszenciális olajok használata, előnyei azonban messze többet jelentenek illatuk varázsánál.
Többszáz féle kémiai vegyületből, hatóanyagból állhat egy olaj.
Ezek az anyagok a növény védelmi rendszerének (immunrendszerének) részei, a növény egészségének fenntartásában és a kártevők távoltartásában is részt vesznek. Vagyis felhasználhatjuk a növények (évezredek alatt kifejlesztett és jól működő) természetes védelmi rendszerét saját egészségünk védelmére, betegségek megelőzésére és gyógyítására.
A borsmenta olaj 1-2 cseppje például erős fejfájás vagy orrdugulás leküzdésében tud segíteni, a citrusfélék olajainak erős tisztító-fertőtlenítő hatásuk van, a levendula a sebgyógyításban tud hatásos segítséget adni. És még hosszan lehetne sorolni jótékony hatásaikat.