Zs k

Érdeklődsz az illóolajok világa iránt?

Szívesen olvasnál további tippeket, újdonságokat, tanácsokat, felhasználási ötleteket?

 

Csatlakozz levelezőlistámhoz!

 

 

floral oils

Hogyan használjuk helyileg (bőrünkön keresztül) az illóolajokat?

Az illóolajok helyi használata alatt azt értjük, amikor bőrünkön alkalmazzuk őket. Nagyon egyszerű, könnyen megtanulható és hatékony módszer. Rengeteg előnyüket ki tudjuk így használni akár pl. testünk megnyugtatására, akár masszázshoz, fájdalomcsillapításra, izomlazításra, betegségek esetén is, de hasznosak lehetnek a hétköznapi élet sok más területén is. Különös előnye ennek a fajta használatnak, hogy a kívánt hatás elérése érdekében a célzott területre tudjuk felvinni az olajokat. Ráadásul amikor, egy bizonyos területet kezelünk vele, sokszor egyidejűleg jótékonyan tud hatni egész testünkre.

Némely olajoknak enyhítő, csillapító, nyugtató, melegítő hatásuk van, ezáltal nagyszerűen használhatóak relaxáláshoz. Néhány olajnak épp melegítő vagy hűtő hatása van, ezek remekül használhatóak testünk megnyugtatására, feszültségek oldására. Néhány olaj támogatja mellkasra vagy nyakra kenve az egészséges légzést (ezek az olajak hasznosak tudnak lenni pl.meghűlés, nátha, légúti betegségek esetén) néhány pedig képes csillapítani az izmok és ízületek fájdalmait, fáradtságát.

 

massageMivel az illóolajoknak erőteljes tisztító tulajdonságaik is vannak, hosszú ideig a bőr megnyugtatására, ápolására használták azokat. Sok olajnak vannak tisztító tulajdonságú kémiai összetevői – ezek jól használhatóak bőrünk egészségének fenntartására. De az olajok emellett alkalmasak bőrhibák, kisebb foltok csökkentésére is, vagy irritációk megszüntetésére; zsíros bőr tisztítására; szemölcsök eltüntetésére, ráncok, kisebb szarkalábak enyhítésére, egészséges bőrszín elősegítésére is.

Sok kozmetikai termékkel szemben az esszenciális olajok tiszta, természetes és biztonságos eszközt jelentenek a bőrápoláshoz. Miközben bőrünk számára értékes, és kizárólag természetes összetevőik vannak, nem tartalmaznak hozzáadott szintetikus szereket, töltőanyagokat, mint sok más kozmetikai termék.

Mindemellett még érzékeny bőrűeknek is megoldást jelenthetnek bőrápolás terén az esszenciális olajok, mivel nemcsak, hogy nem tartalmaznak semmiféle toxikus összetevőt, sem ásványi anyagot, sem parabént, és igény szerint hígíthatóak hordozóolajokkal.

Történelmi előzmények

Az esszenciális olajok és növényi kivonatok bőrünkön való használata nem újkeletű találmány, a világ számos pontján már évezredekkel ezelőtt használták őket a bőr és test megnyugtatására, hűtő vagy melegítő hatás elérésére, bőrápolási célokra stb.

  • Az ókori Görögországban a kakukkfüvet fürdőzéshez használták, míg Egyiptomban a balzsamozás részét képezte.
  • A szalmagyopár számos bőrre gyakorolt jótékony hatását ismerték és használták is az ókori görögök.
  • Egyiptomban gyakran használták a muskátlit bőr- és szépségápolási célokra.
  • A tömjént Egyiptomban parfümök és bőrnyugtató balzsamok készítéséhez is használták.
  • Az indiai szantálfának sokféle jó hatása van bőrünkre, Egyiptomban használták balzsamozáskor.
  • A teafa leveleit már évszázadokkal ezelőtt is használták Ausztrália őslakosai. Összemorzsolt leveleivel kezelték a bőrt, hűtő hatást értek el vele.
  • A mirhát parfümként, balzsamozószerként és gyógyításra is használták.
  • A kasszia olaját - melegítő hatása miatt - már többezer évvel ezelőtt is használták.
  • A hawaii szantálfa illóolaját több évezreden keresztül használták és nagyra becsülték, bőrhibákat javító hatása miatt.
  • A középkorban gyakran használták a muskotályzsálya olaját a bőr nyugtatására.

Bőrünk az egyik legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk. Bőrünk segítségével érezzük a hideget és meleget, a fájdalmat, nyomást és bőrünkkel tapintunk. Bőrünk szerkezete három jól elkülöníthető rétegből áll: ezek a felhám, az irha és a bőralja vagy bőralatti kötőszövet.

borretegek

A felhám a bőr legfelső rétege, tökéletesen záró köpenyhez hasonlít. A mechanikai és napfénytől történő védelmen túl véd a vízvesztéstől, és meggátolja, hogy nemkívánatos anyagok (mérgek, allergének) szívódjanak fel. Baktériumai védenek a kórokozóktól.

Az irha a felhám alatt elhelyezkedő kötőszöveti réteg. Az irha rosthálózata felelős a bőr mechanikai megtámasztásáért, szakítószilárdságáért (kollagénrostok) és rugalmasságáért (elasztikus rostok). Az irhában dús ideghálózat foglal helyet, mely a hőszabályozáson túl a bőr érzékszervi funkcióját látja el.

A bőralatti kötőszövet (bőralja) az irha alatti, erősfalú kötőszöveti lebenyekbe rendezett zsírsejtekből, valamint dús ér- és ideghálózatból áll. Szerepe a bőr táplálása, a mélyebb szervek mechanikai védelme, a hőszigetelés, és nem utolsó sorban energiaraktár. Elhelyezkedése, vastagsága és állaga genetikai és környezeti tényezőktől (mint pl. nem, életkor, hormonrendszer, tápláltság) függ, ami a test alakját, esztétikai állapotát is meghatározza.

Az illóolajok zsírban oldódnak. Kémiai összetételüknél fogva könnyedén felszívódnak bőrünkön keresztül és a véráramba kerülnek. (Ezért is számít a tiszta minőség.) Sokféle olajat lehet töményen, hígítatlanul is használni. Az egyik leggyakoribb alkalmazási felület, ahol hígítatlanul használhatjuk az olajokat, talpunk bőre. Itt viszonylag tágak bőrünk pórusai, és innen hamar kerülnek a véráramba az illóolajok.

Kétféle módon is tehetjük még hatékonyabbá az olajokat bőrünkön keresztül:

Gyakran használjuk bőrünkön hordozóolajjal hígítva az illóolajokat, egyrészt, hogy ne töményen vigyük fel bőrünkre, másrészt, hogy evvel lassítsuk az elillanásukat, elpárolgásukat. Akár testápolóval, arckrémbe keverve is felvihetőek a bőrre. Evvel nem csökken a hatásuk, hanem bár enyhébben, de hosszabb ideig hatnak, mivel a hígítás lassítja, elnyújtja felszívódásukat. Itt bővebben olvashatsz az olajokhoz ajánlott hígítási arányokról.

Ha az olajokat bőrünkbe masszírozva használjuk, a fokozott vérkeringés javítja felszívódásukat. Hordozóolajjal hígítva, és valamilyen melegítő kezelést vagy masszázst alkalmazva pedig segítjük, hogy az illóolajok szöveteinkben még mélyebbre bejussanak. Ez hasznos lehet izomláz, sérülések, fájdalmak, sérült szövetek esetén.

De a hordozóolaj védi is bőrünket az esetleges irritációtól. Gyermekek, idősebbek, érzékeny bőrűek esetében ajánlott is hígítva használni az illóolajokat.

Bizonyos illóolajak hígítatlanul, vagyis töményen maró hatást okoznak a bőrön, ezeket kizárólag hígítva szabad használni. Közéjük tartozik a nyírfa, kasszia, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, indiai citromfű, muskátli, szurokfű (oregano), kúszó fajdbogyó és a kakukkfű.

Adagolás

Az illóolajok biztonságos használatának egyik kulcskérdése, feltétele a megfelelő adagolás. Legelső lépés elolvasni, megtudni az adott olajhoz tartozó használati/hígítási ajánlást. Bőrünkön való használat esetén mindig fennáll az irritáció lehetősége, hiszen minden egyes olajnak más és más kémiai összetevői vannak, és mindannyiunknak más és más bőrtípusunk, egyéni tulajdonságaink vannak. Az olajok adagolása, hígítási aránya mindig függ az adott személy életkorától, testméretétől, egészségi állapotától, bőrének érzékenységétől. Mivel az esszenciális növényi olajok elég erősek, tömények, érdemesebb kisebb adagolást választani, és inkább naponta több alkalommal használni, mint egyszer nagyobb adagban. Ha bőrünkre kenve használjuk, 4-6 óránként ismételhetjük, szükség szerint. Bőrprobléma esetén mindenképp ajánlott orvos, terapeuta tanácsát kérni illóolajok használata előtt.

Bőrpróba

Első használat esetén mindenképp érdemes a lehető legenyhébb adagolást kipróbálni – 1-2 cseppet hordozóolajjal hígítva és nem feltűnő bőrfelületünkön. Ezt követően érdemes néhány óráig óránként figyelni, hogyan reagál rá bőrünk, szervezetünk, és utána el tudjuk dönteni emelhetjük-e a mennyiséget a kívánt hatás érdekében.

Fényérzékenység

Fontos tudnivaló, hogy néhány illóolaj – főleg a citrusfélék olajai – bőrre kenve átmenetileg fényre (és ultraibolya sugárzásra) érzékennyé teszik a bőrt, irritáció léphet fel a bőrön ilyenkor közvetlen napfény hatására. Ezért, ha ezeket az olajokat fedetlen bőrfelületen használjuk, érdemes kerülni 12 órán át a közvetlen napfényt.

Illóolajok besorolása bőrön való használat szempontjából

Háromféle kategóriába sorolhatóak az illóolajok, bőrünkön való használatuk szempontjából:

„N” (angolul: neat) az ebbe a kategóriába tartozó olajok felvihetőek a bőrre hígítás nélkül is, összetételüket nézve enyhébbek, gyengédebbek, ezeknél az esszenciáknál alacsony az irritáció valószínűsége

„D” (angolul: dilute) az ilyen típusú olajat minden esetben hordozóolajjal kell hígítani bőrön való használat előtt, erősebbek a kémiai összetevőik, csak hígítva biztonságos a használatuk

„S” (angolul: sensitive) ezeket a típusú olajokat minden alkalommal hígítani kell gyermekek vagy érzékeny bőrűek esetében

Alkalmazási tudnivalók

Néhány bőrfelületünk különösen érzékeny, ezeken semmiféle illóolajok nem használhatóak: szem és szem körüli bőr, belső fül, nemi szervek, sérült bőr.

Amikor kezünkkel viszünk fel bőrünkre valamilyen illóolajat, abból még maradhat kis mennyiség kezünkön, ujjainkon, tehát ilyenkor kerüljük, hogy arcunkhoz, szemeinkhez érjünk utána, nehogy véletlenül érzékeny területre vigyünk belőle. Legbiztosabb, ha kezet mosunk, miután valamilyen olajat bőrünkre kentünk.

Mely területeken érdemes használni az illóolajokat?

topical body with textArc: használhatunk olajokat napi bőrápolási rutinunk részeként, egyszerűen 1-2 cseppet arckrémhez, arctisztítóhoz, testápolóhoz hozzáadva, vagy akár kókuszolajjal hígítva is kenhetünk olajat arcbőrünkre.

Homlok, halánték, tarkó, nyak: ha ezekre a területekre viszünk fel olajokat, avval elő tudjuk segíteni a relaxálást, és mindenféle feszültségek oldását. Nyak táján érzett feszültség, hosszú, fárasztó ülőmunka esetén jótékony lehet pl. nyugtató, enyhítő, ellazulást segítő hatású olajok használata a felsorolt területeken.

Hasunk bőrén néhány olajnak jótékony hatása van emésztésünkre, segítséget tudnak nyújtani emésztési problémák esetén is, vagy akár nyugtató, lazító hatásuk miatt is alkalmazhatóak itt. Fájdalomcsillapító hatást is érhetünk el olajokkal a has területén, (akár pl. menstruációs fájdalmak esetén).

Karok, lábak, hát: edzések, fizikai munka után karunkon, csuklónkon, lábainkon vagy hátunkon is kihasználhatjuk az olajok izomlazító, nyugtató hatását. Jónéhány olajnak vannak melegítő, hűtő hatása, amiket emiatt nagyszerűen lehet használni masszírozáshoz.

Mellkas: hűtő és élénkítő hatású olajokat a mellkasra kenve elősegíthető az egészséges légzés. Ilyen esetben még a mellkasra felvitt olajok belélegzett illatának is élvezhetőek a hatásai.

Talpak: ideális terület az illóolajok bőrön való használatához, innen ugyanis könnyedén és hamar felszívódnak és a véráramba kerülnek az olajok. Első kipróbálás esetén vagy akár gyermekeknél is kenhetünk olajat a talpakra, mivel itt vastagabb a bőr és kevésbé hajlamos érzékenységre.