Zs k

Érdeklődsz az illóolajok világa iránt?

Szívesen olvasnál további tippeket, újdonságokat, tanácsokat, felhasználási ötleteket?

 

Csatlakozz levelezőlistámhoz!

 

 

floral oils

Bőrünkön való használat előtt a legtöbb illóolajat ajánlatos hígítani. Ha egy illóolajat hordozóolajjal hígítunk, csökken az ereje, viszont lassabban párolog el, azaz hosszabb ideig szívódik fel, ami sok esetben nagyon hasznos.

Bizonyos illóolajak hígítatlanul maró hatást okoznak a bőrön, ezeket kizárólag hígítva szabad használni. Közéjük tartozik a nyírfa, kasszia, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, indiai citromfű, szurokfű (oregano), kúszó fajdbogyó és a kakukkfű.

Az illóolajok első használatakor mindenképp érdemes bőrpróbát végezni (érzékeny bőrűeknek különösen), a csukló vagy alkar bőrén egy cseppet kipróbálva. Irritáció esetén csak nagyobb mennyiségű hordozóolajjal hígítva ajánlott használni az adott olajat.

A hígítás aránya függhet attól is, milyen bőrfelületre visszük fel, milyen életkorú embernél alkalmazzuk és milyen problémára. Az alábbi táblázat egy iránymutatás az illóolajok biztonságos hígításához.

 

 

Életkor

Hígítási arány %-ban

Kanál/csepp

5 ml-es üvegnyi hordozóolajhoz adva

10 ml-es üvegnyi hordozóolajhoz adva

3-12 hónapos

0.25 – 0-5 %

1 csepp olaj 1 evőkanálhoz

1 csepp olaj

1-5 éves

1-2 %

1-2 csepp olaj 1 teáskanálhoz

1-2 csepp olaj

2-4 csepp olaj

6-11 éves

1-5 %

max. 5 csepp/kiskanál

max. 5 csepp olaj

max. 10 csepp olaj

12-17- éves

1-20 %

max. 20 csepp olaj

max. 40 csepp olaj

 

 

Hordozóolajok

A hordozóolajok segítik az illóolajok felszívódását, mint nevük is mutatja, „felhordjuk” velük az olajat a bőrre. Nem csökkentik vagy gyengítik az olaj hatását, épphogy elnyújtják a bőrbe való felszívódásukat, tehát a hatás valamivel enyhébb, mint töményen alkalmazva, viszont hosszabban érezhető.

Ahogyan az illóolajokból is tiszta és terápiás minőségűt érdemes használni, hogy ne rontsuk hatásukat, javasolt hordozóolajból erre a célra szintén 100%-osan tiszta növényi olajat választani, amely nem tartalmaz semmiféle hozzáadott (vegyi) anyagot, szintetikus összetevőt. Hordozóolajnak használhatunk akár extra szűz olívaolajat, szőlőmagolajat, mandulaolajat, dió- vagy avokádó olajat, makadámia olajat, napraforgó olajat vagy frakcionált kókuszolajat.

Néhány növényi olajon frakcionálási eljárást hajtanak végre, azaz kivonják belőle a rövid láncú zsírsavakat, hogy hosszabb élettartamúak legyenek. Az ilyen tulajdonságú kókuszolajnak kevésbé zsíros, könnyebb, állaga is lesz, ideális a külső használatra.