Zs k

Érdeklődsz az illóolajok világa iránt?

Szívesen olvasnál további tippeket, újdonságokat, tanácsokat, felhasználási ötleteket?

 

Csatlakozz levelezőlistámhoz!

 

 

floral oils

inhaleAz illóolajok aromatikus használata alatt azt értjük, amikor az illóolajok előnyeit, jó hatásait belélegezve élvezzük. Míg helyi és belső használatukkor testünkkel kerülnek közvetlen kapcsolatba (bőrünkön, ill. lenyelésük által), aromatikusan csupán orrunkon keresztül jutnak el hozzánk. Ezt tehetjük  akár csak az üvegcsébe beleszagolva, vagy tenyerünkbe cseppentve és onnan belélegezve vagy akár az illóolajat diffúzorból párologtatva is. Nemcsak nagyon egyszerű ez a fajta használatuk, hanem azonnal érezhetőek is vele az olajok jó tulajdonságai: nyugodt harmonikus környezetet, légkört tudnak teremteni, tisztítják a levegőt, hatással tudnak lenni hangulatunkra és érzelmeinkre.

 

 Történelmi előzmények

egypt aromatherapyAz illóolajok előnyeinek használata és élvezete nem új találmány, az aromaterápiának, a növényi illóolajok és kivonatok használatának több évezredes múltja van. Az ősi kínaiak, rómaiak, görögök és indiaiak gyakran használták vallási szertartásaikhoz és különféle rituálékhoz az olajokat, növényi kivonatokat, mert felismerték, hogy azok hatni tudnak érzelmeikre, javítják hangulatukat. Míg ennek tudományos okai az ő idejükben még tisztázatlanok voltak, az 1990-es években egy sorozatnyi kutatási eredmény segített biológusoknak megérteni, hogy az illóolajok belégzése hogyan tud kiváltani kémiai úton való érzékeléssel különféle reakciókat az ember testében.

Ezek a kutatások segítettek megbizonyosodni az ősi civilizációk nézeteiről, arról, hogy az esszenciális olajok belégzése bizonyíthatóan hatással tud lenni érzelmeinkre, hangulatunkra, légkörünkre.

 

Milyen hatásai vannak az illóolajok aromatikus használatának?

Légtisztító: Nagy előnye az illóolajok aromatikus használatának, hogy képesek a levegőt megtisztítani. Tisztító tulajdonságú olajok használatával elűzhetünk nemkívánatos szagokat, helyettesíthetjük azokat finom illatokkal. Sok légtisztító termék mérgező anyagokat, vegyszereket tartalmaz, ezért is használnak e célra egyre többen illóolajokat, amikkel természetes módon, biztonságosan, mellékhatások és vegyi anyagok belégzése nélkül lehet tisztítani a levegőt.

Hangulatemelő, hangulatfokozó: Az olajok sokfajta felhasználási célja közül a leghagyományosabb amikor hangulatemelő- hangulatfokozóként párologtatjuk, lélegezzük be őket. Akár stabilizálni akarjuk az érzelmeinket, szorongó, aggodalmas érzéseket megnyugtatni, akár motiváló, bátorító hangulatot kelteni, létezik olyan illóolaj (vagy illóolajok olyan kombinációja), amelynek olyan a kémiai összetétele, hogy gyorsan és hatékonyan tud így hatni az érzelmeinkre, hangulatunkra.

Egészségmegőrzés: az illóolajok belélegezve nagyon hamar kapcsolatba lépnek szaglórendszerünkön keresztül olyan agyi területekkel, melyek egész szervezetünkre hatással  vannak. Tudatos használatukkal hatni tudunk egészségünkre, szerveink egészséges működésére, immunrendszerünk működését is tudják serkenteni bizonyos illóolajok.

Nyugodt alvást elősegítő: bizonyos illóolajok párologtatása, belégzése (pl.a levendula, a Balance, vagy Serenity nevű keverékek) összetételüknek - nyugtató hatásuknak köszönhetően, elő tudják segíteni a nyugodt alvást.

Hogyan működnek, hogyan lépnek kapcsolatba testünkkel és agyunkkal az olajok, amikor belélegezzük őket?

Az illóolajok belégzése reakciókat tud kiváltani szervezetünkben, az agyunkban található kémiai szenzorokon keresztül. Sok illóolaj kémiai összetevői rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyek nyugalmat, ellazulást, stressz- vagy aggodalom csökkentését tudják előidézni, vagy épp energiával töltenek fel.

Mindegyik illóolajnak más és más kémiai összetevői vannak, és mindannyiunknak más és más érzelmeink, emlékeink vannak, épp ezért nincs kétféle ember, akikből teljesen ugyanazt a reakciót váltaná ki ugyanazon illóolaj belégzése.

Az emberi szaglás egy erőteljes rendszer. A szagok, illatok érzékelése erőteljes mentális, érzelmi és fiziológiai reakciókat tud kiváltani, attól függően, hogy agyunk hogyan reagál rájuk.

 

 

olfactory system2Amikor megérezzük, belélegezzük egy olaj illatát, az illatmolekulák az orrunkon áthaladva először megragadnak az orrüreg hátuljában levő szaglóhámon, az ott levő receptorokhoz csatlakoznak. Itt ingerület jön létre, ami a szaglóhagymán keresztül eljut az agyba, a limbikus rendszer különféle területeihez. Az illatokat mintaként raktározza el emlékezetünk. A limbikus rendszerbe kerülve élményeken, tapasztalatokon, emlékeken alapuló reakciót váltanak ki az agyból.  Ezek az agyi területek több mindent befolyásolnak egész szervezetünkben, többek között hatással vannak a szívritmusra, vérnyomásra, légzésre, emlékezetre, stressz-érzetre, hormonegyensúlyra is. Tehát erős fiziológiai, és pszichikai hatásuk is van belélegezve az illóolajoknak. Belégzés, inhalálás során a légzőszervrendszerünkbe, tüdőnkbe is bekerülnek, bejutnak a véráramba is. De belélegezve sajátos választ váltanak ki, ami egyéni érzéseinken, viselkedésünkön, emlékeinken és tapasztalatainkon alapul.

 

Az olajok kémiai összetevői

Első hallásra furcsán hangozhat, hogy hogyan tud egy illóolaj nyugtató, felemelő vagy energizáló hatást kiváltani. Kémiai összetételüknek köszönhetően a legtöbb illóolaj vagy nyugtató vagy felemelő, energiát adó hatást tud kiváltani. Íme egy rövid áttekintés arról, hogy az illóolajok összetevőik révén milyen hatással tudnak lenni érzelmi állapotunkra, hangulatunkra:

  • Menta olajok: általában felemelő és energizáló hatásuk van, a bennük található nagy mennyiségű keton vegyületek által
  • Virágok olajai: főleg monoterpéneket tartalmaznak, aminek nyugtató hatása van
  • Fák, gyógynövények és fűfélék olajai: leginkább szeszkviterpéneket, oxidokat és észtereket tartalmaznak, amik segítenek lecsillapodni, lecsendesülni, megújulni
  • Citrusfélék olajai: többek között béta-pinént, monoterpéneket és limonént tartalmaznak, amiknek erőteljes felemelő, hangulatemelő tulajdonságuk van
  • Fűszerek olajai: fenolokat tartalmaznak, amiknek melegítő hatásuk van

Illóolajok párologtatása diffúzorral

diffuserAz olajok belégzéses használatának egyik, szintén nagyon egyszerű és hatásos módja, ha diffúzorban, vízzel keverve párologtatjuk őket. Ilyenkor a párologtató finom párává alakítja a nagyon apró olajcseppeket, és ezek szétszóródnak mindenfele a levegőben, légtérben. Ilyen módon enyhe, de hosszabban tartó hatás érhető el az olajokkal. Megfelelő olajok diffúzorral való párologtatása még kisgyermekek, babák esetében is biztonságos és hatásos módszer. De sokféle más helyen is tudjuk hasznát venni: nem csak otthon, irodákban, üzlethelyiségekben, akár iskolai tanteremben, óvodai csoportszobában is biztonságosan használható.

 

 Milyen olajokat párologtassunk?

Párologtatáskor akár többféle olajból is készíthetünk keveréket, így új illatot tudunk létrehozni, és mindegyik benne levő olaj előnyeit egyszerre tudjuk élvezni. Határtalan a lehetséges variációk száma. Első látásra nem is könnyű kiválasztani, melyik illatot melyikkel érdemes párosítani, hogy elérjük a kívánt hatást.

Érdemes előszöris meghatározni, hogy milyen hatást szeretnénk elérni a párologtatással. Ellazulást, nyugalmat? Vagy éppen felpezsdítő hatást? Ha ezt kitaláltuk, már könnyebb kiválasztani a hozzá való illóolajokat. Az alábbi táblázat összefoglalja, melyik olajoknak milyen tulajdonságaik vannak, párologtatásukkal milyen hatást érhetünk el, és hogy melyiket melyikkel érdemes keverni.

aromatic chemistry chart

Párosíthatunk ugyanabba a kategóriába tartozó olajokat, illatuk jól is fog illeni egymáshoz.

Variálhatunk különféle kategóriába tartozó olajokat is egymással, evvel különleges és egyedi illatkeveréket tudunk létrehozni, és egyesülnek a benne levő olajok kedvező hatásai.

Melyik illat mivel harmonizál?

  • Menta olajok jól passzolnak a fás, gyógynövényes, földes és citrus olajokhoz
  • Virágok olajai jól keverhetőek a fás, fűszeres és citrus olajokkal
  • Gyógynövények esszenciális olajai jól keverhetőek a fás és menta illatokkal
  • Fűszernövények olajai jól passzolnak a fás, virágos és citrus olajokhoz
  • Citrusfélék olajai jól keverhetőek a fás, fűszeres, virágos és menta olajokkal.