Zs k

Érdeklődsz az illóolajok világa iránt?

Szívesen olvasnál további tippeket, újdonságokat, tanácsokat, felhasználási ötleteket?

 

Csatlakozz levelezőlistámhoz!

 

 

floral oils

spermintAz esszenciális olajok előállítása többféle eljárással is történhet:

Gőzlepárlás: ez a leggyakoribb előállítási módszer. Törékeny és időigényes eljárás, melynek során a vizet felforralják, gőz keletkezik, amely áthalad a növény anyagán. Eztán a növény aromás alkotórészeit hordozó gőz egy gyűjtőcsőbe kerül, ahol aztán lehűl és vízzé válik. Onnan pedig a tiszta esszenciális olaj már könnyen elválasztható a víztől.

 

 

 

citrus 3550940 960 720Sajtolás: más néven hideg préselés, melyet a citrus esszenciális olajok készítésénél alkalmaznak. Mechanikai nyomást alkalmazva préselik ki az esszenciális olajokat a citrusféle gyümölcsök héjából. 

 

 

 

enfleurage01

Enfleurage technika ( ejtsd: enflörázs ) vagy pomádés eljárás: a virágszirmokat egy sűrű szövésű, zsiradékkal telt hálóra teszik. A zsiradék magába szívja a virágszirmokban levő illóolajat, majd megismétlik a folymatot újabb és újabb szirmokkal, amíg a zsír telítődik (ez az ún.pomádé). Ekkor a felvett illóolajat a zsírból alkohollal vonják ki, majd elpárologtatják az alkoholt. Többek között pl. a jázmin, a vanília és az osmanthus illóolajai csak így vonhatóak ki.