Milyen fajta illóolajok léteznek?
Nyolc különféle kategóriába sorolhatjuk az illóolajokat aszerint, hogy milyen növényekből, illetve a növények melyik részéből készülnek. Ez itt most inkább egy rövid áttekintés, ami átfogóbb képet adhat a különféle kategóriákba tartozó olajok általános jellemzőiről és tulajdonságairól, hátha így könnyebb megtalálni a helyzetnek, állapotnak vagy problémának legmegfelelőbbet. Azonban az olajoknak az itt leírt általánosan jellemző tulajdonságaikon túl még sok más egyedi és különleges jellemzőjük is van.
Citrusfélék
felemelő & méregtelenítő hatásúak
bergamott, grapefruit, vadnarancs, citrom, zöld citrom, mandarin
A citrusfélék fái meleg éghajlat alatt nőnek, és kásás héjú, lédús gyümölcsöket teremnek. Olajaikat hideg préseléssel vagy a héjból való gőzdesztillációval állítják elő.
Fő tulajdonságaik: stimuláló, felemelő, antiszeptikus, csillapító, antimikrobális, energizáló, antioxidáns-tartalmú
Virágok
csillapító & harmonizáló hatásúak
muskotályzsálya, muskátli, szalmagyopár, levendula, neroli, római kamilla, rózsa, cickafark, ylang ylang
Ezeknek a virágoknak a szirmaiból vagy föld feletti részeiből vonják ki olajaikat.
Fő tulajdonságaik: gyulladásgátló, görcsellenes, pihentető, hisztamingátló, fájdalomcsillapító, regeneráló, vírusellenes
Fűszerek
melegítő és védelmező hatásúak
feketebors, kardamom, kasszia, fahéj, szegfűszeg, koriander, édeskömény, gyömbér
A fűszerek aromás, erős ízhatású növények. Olajaikat kérgükből, gyökerükből, magjukból vagy hajtásukból állítják elő.
Fő tulajdonságaik: melegítő, emésztést serkentő, immunrendszert stimuláló, afrodiziákum, parazitaellenes, fertőzésgátló
Fűszernövények
tisztító és aktivizáló hatásúak
bazsalikom, kék varádics, koriander, kapor, majoranna, citromfű, szurokfű, pacsuli, borsmenta, fodormenta, kakukkfű
A fűszernövények magokat rejtő, virágzó, nem fás szárú növények. Magasra is megnőnek, olajaikat zöld, leveles részeikből nyerik ki gőzdesztillációval.
Fő tulajdonságaik: immunserkentő, méregtelenítő, vírusellenes, gombaellenes, antibakteriális, szélhajtó, parazitaellenes
Gumós növények, gyökerek
összpontosító és nyugtató hatásúak
nárdusfű, vetiver
A gyökér a növénynek a föld alatt található része, amellyel kapcsolódik a talajhoz és amelyen keresztül vizet és tápanyagot kap a növény. Ezeknek a növényeknek az olajait gyökerükből nyerik ki gőzlepárlással.
Fő tulajdonságaik: nyugtató, idegnyugtató, kiegyensúlyozó, erősítő, idegrendszert védő
Levelek
élénkítő és enyhítő hatásúak
eukaliptusz, teafa, ravensara, rozmaring, kúszó fajdbogyó
A növény törzséből kinövő levelek állítják elő a tápanyagokat fotoszintézissel. Ezekből a levelekből nyerik az illóolajat gőzlepárlással.
Fő tulajdonságaik: fertőzésgátló, élénkítő, gyulladásellenes, rovarölő, fájdalomcsillapító, antibakteriális, antimikrobális
Fák
kiegyensúlyozó és megújító hatásúak
óriás tuja, nyírfa, cédrusfa, ciprusfa, duglászfenyő, borókabogyó, manuka, keserű narancs, szantálfa, szibériai fenyő
Olajaikat gallyaikból, leveleikből, ágaikból, tűleveleikből, bogyóikból, kérgükből vagy fájukból nyerik ki desztillációval.
Fő tulajdonságaik: hurutoldó, regeneráló, pihentető, kiegyensúlyozó, szteroid hatású, fájdalomcsillapító, összehúzó
Gyanták
helyreállító és erősítő hatásúak
copaiba, tömjén, mirha
A gyanta egy természetétől fogva ragadós anyag, ami bizonyos fafajtákból jön elő, és vízben nem oldódik. Megszilárdult állapotukban nyerik belőlük az illóolajat gőzdesztillációval.
Fő tulajdonságaik: gyulladásgátló, sejtvédő, fájdalomcsillapító, helyreállító, antidepresszáns, immunserkentő, mutáció-ellenes