Zs k

Érdeklődsz az illóolajok világa iránt?

Szívesen olvasnál további tippeket, újdonságokat, tanácsokat, felhasználási ötleteket?

 

Csatlakozz levelezőlistámhoz!

 

 

floral oils

tesztelesMiért számít, hogy milyen minőségű illóolajat használok?

Illóolajokról beszélve szükséges megemlíteni a minőséget és tisztaságot is. Csodálatos lehetőségek rejlenek az esszenciális illóolajokban, hatékonyan tudjuk velük támogatni testi-lelki egészségünket. Erre a célra viszont a forgalomban levő illóolajok nagy része nem alkalmas. Jó illatuk és 100%-os tisztaságot jelző felirataik ellenére is sokszor tartalmaznak szintetikus anyagokat, ellenőrizhetetlen származású összetevőket. Fontosnak érzem, hogy az az immunerősítő illóolajkeverék, amit a gyerekszobában párologtatok, és gyerekeim belélgezik, vagy a borsmenta, amit férjemnek adok, hogy 1-2 cseppjét homlokára kenje egy erős fejfájás esetén, vagy akár az a vadnarancs, amiből reggel 1-2 cseppet elfogyasztok egy nagy pohár vízben elkeverve, mind a legtisztább módon, hozzáadott anyagok nélkül készüljön, és biztonsággal használhassam. A terápiás tisztaságú és magas minőségű illóolajok nem tartalmaznak sem vitamint, sem fehérjét, és hozzáadott mesterséges, szintetikus összetevőket sem. Előállításukhoz  - akár hideg sajtolással, akár gőzlepárlással történik - nem alkalmaznak vegyi anyagokat sem.

 

Az éghajlat, a növény termőterülete, a leszedés ideje, a kivonási eljárás mind mind befolyásolják az illóolaj kémiai összetételét, ez pedig fontos ahhoz, hogy a kívánt terápiás hatást elérhessük. 

A CPTG (Tanúsított, Tiszta, Tesztelt Minőségű) névjeggyel ellátott olajokban megbízhatunk, ezek terápiás minőségű és tisztaságú olajok. A megfelelő szabályok betartásával biztonsággal alkalmazhatjuk őket. Csak nagyon kevés fajta illóolajat vetnek alá a kémiai összetételt vizsgáló szigorú tesztelési követelményeknek, és ezeket a szigorúan tesztelt olajokat nem is lehet drogériákban beszerezni. A CPTG minősítésű olajok nem tartalmaznak aktív összetevőket felhígító vivőanyagokat vagy mesterséges összetevőket, sem szennyeződéseket vagy egyéb vegyszer-maradványokat.

Honnan sejthető, hogy egy illóolaj hamisított lehet?

  • ára alajpán: a tiszta és valóban természetes illóolajat lehetetlen néhányszáz forintból előállítani. Többféle tényezőtől függ egy illóolaj előállításának költsége, nagyban meghatározza ezt az ahhoz szükséges növény, növényi rész mennyisége. Általában a citrusfélék olajaihoz juthatunk hozzá a legkedvezőbb áron, és egy üveg (15 ml) citromolajat 50 db citrom héjából tudnak kisajtolni. De pl.a tömjén olaj előállításához Afrikában gyűjtik a tömjénfa gyantáját kézi betakarítással, nem is beszélve mondjuk a rózsaolajról, ahol nagy mennyiségű rózsasziromra van szükség.
  • növényi adatok: ha a növény nevét nem tüntetik fel latinul is, az már egy árulkodó jel lehet, hiszen egy adott növény többféle fajtájából készülhet illóolaj, de nem biztos, hogy mindegyiknek megvan ugyanaz a kedvező hatása, vagy bármelyik alkalmazható-e töményen vagy csak hígítva.
  • illat alapján: egy kis tapasztalattal hamar különséget lehet tenni a tiszta és szintetikus olajak között. Ha már ismerjük 1-2 tiszta, igazi olaj illatát, feltűnik, amikor egy illóolaj(nak nevezett termék) alkoholos jellegű vagy "mű" illatot áraszt. 
  • tapintás:  ha egy igazi olaj 1-2 cseppjét szétdörzsöljük tenyerünkben, az nem hagy olajos, zsíros érzetet. Ha csúszós maradna utána tenyerünk, akkor valószínű, hogy hígított, hamisított olajjal van dolgunk.

A tiszta és magas minőség elérése a megfelelő növényfajok aprólékos kiválasztásával kezdődik, valamint avval is, hogy a növényi részeket a tökéletes időpontban takarítják be, amikor az esszenciális olajok a legnagyobb koncentrációban vannak bennük jelen, mivel a letesztelt minőségű esszenciális olaj-kivonatnak, a megfelelő mennyiségű hatóanyagnak ez is követelménye. Ez az összetett eljárás ugyanannyira művészet, mint amennyire tudomány; a kiemelkedő minőségű termékek biztosításához pedig tapasztalt termelők és lepárlók együttműködésére van szükség. Ide kattintva látható egy rövid videó (3:51) Nepálból, a nárdus növény betakarításáról. 

betakarito asszony

preseles 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan tesztelik az illóolajok minőségét?

 A CPTG minőségbiztosítási szabályzat öt különböző analitikai módszert alkalmaz arra, hogy biztosítsa az illóolajok tisztaságát (a kivonatok csakis a növény illóaromáját tartalmazzák) és hatásosságát (a kivonatok kémiai összetétele minden tételben ugyanaz). A CPTG minőségbiztosítási szabályzat a standardizálás és analízis érdekében megkívánja a független laboratóriumok igénybevételét.

 1.sz. vizsgálat: Gázkromatográfia

A növény aromás vegyületeinek (illóolaj) gondos desztillációja után gázkromatográfiai eljárás alkalmazásával meghatározzák a minta kémiai összetételét. Ezen eljárás során az illékony illóolaj vegyületek párologtatással egyhosszú oszlopon,az úgynevezett gázkromatográfon haladnak keresztül. Minden egyes összetevő különböző gyorsasággal jut keresztül (leoldódik) ezen az oszlopon és az oszlop elhagyása közben az analízis során ezt a gyorsaságot mérik. A minőséget ellenőrző mérnökök a kromatográfiai eljárás során meg tudják határozni, hogy az ellenőrzött mintában mely összetevők, és pontosan milyen mértékben vannak jelen.

2.sz. vizsgálat: Tömegspektrometria

A gázkromatográfiás eljáráson kívül az alapvető illóolaj minták összetételét tömegspektrometria eljárással is ellenőrzik. Ezen eljárás során a mintákat elpárologtatják majd ionizálják, majd a minta minden egyes összetevőjének tömegét mérik. A tömegspektrometria külön bepillantást ad az illóolajok tisztaságára nézve azzal, hogy feltárja a nem aromás összetevőket, mint pl. a nehézfémeket és más szennyezőanyagokat, amelyek túl nehezek ahhoz, hogy leoldódjanak a gázkromatográfról. A gázkromatográfia és a tömegspektrometria kombinációjára időnként mint GC/MS vizsgálatra utalnak.

 3.sz. vizsgálat: FTIR vizsgálat (Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia)

Azután, hogy az illóolajok átesnek a gázkromatográfiai és tömegspektrometriai vizsgálatokon, töltés céljára a gyártó üzembe szállítják őket. Mielőtt beengednénk az üzembe, az illóolaj tétel vesztegzár alá kerül további minőségellenőrzés céljából. E vizsgálatok egyike az FTIR vizsgálat (Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia), amely hasonló a GC/MS vizsgálathoz, és szintén az anyag összetételét vizsgálja. A FTIR Scan vizsgálat alatt a mintaanyagot fénnyel megvilágítják és az abszorbeált fény összetétele alapján meghatározzák a minta kémiai alkotóelemeit. Az eredményeket ezután összevetik egy történelmi adatbázissal, hogy biztosítsák az összetevők standardjaival való megfelelést.

 4.sz. vizsgálat: Mikrobális vizsgálat

Mielőtt a vesztegzár alól egy tétel illóolaj is át lenne engedve a gyártási területre, meg kell vizsgálni, hogy fennáll-e bármely biológiai veszély, mint pl. baktérium, gomba és penész jelenléte. Minden tétel illóolajból mintát vesznek és egy növesztő közeghez adják őket edényekben vagy lemezeken. Egy inkubációs időszak után minden edény tartalmát megvizsgálják mikrobák növekedését elemezve. Ezt a vizsgálatot minden új bejövő tételen elvégzik, mielőtt elérnének a gyártási területre. A késztermékek újból ellenőrzés alá kerülnek, hogy biztosítsák, hogy nem került semmilyen káros organizmus a termékbe töltés és címkézés alatt és hogy biztosítsák a termék szavatossági idejének stabilitását.

5.sz. vizsgálat: Érzékszervi vizsgálat

A minőségellenőrzés az emberi érzékszervekre is hagyatkozik. Az érzékszervi vizsgálat az illóolajok azon jellemzőire irányul, amelyek ízleléssel, megfigyeléssel, érintéssel és szaglással érzékelhetők, illatukat, színüket vizsgálják, megfelel-e az elvárásoknak. A termesztőktől és aratóktól az illóolaj vegyészekig, a gyártásban dolgozó mérnököktől a felhasználókig, az illóolaj-hálózat szolgáltatói gondosan figyelemmel kísérik mindegyik CPTG (Tanúsított, Tiszta, Tesztelt Minőségű) által igazolt illóolaj minőségét.