Zs k

Érdeklődsz az illóolajok világa iránt?

Szívesen olvasnál további tippeket, újdonságokat, tanácsokat, felhasználási ötleteket?

 

Csatlakozz levelezőlistámhoz!

 

 

floral oils

Olajok sportoláshoz

Illóolajok a sportoláshoz…? Miért, és hogyan...? Lételemem a mozgás, úgyhogy elég hamar elkezdtem tesztelni az esszenciákat futáshoz, úszáshoz, kardióedzéshez is, és figyeltem a hatásukat. Mindegyik segíti, még jobbá teszi valamiben az edzéseket, versenyeket. Összegyűjtöttem a kedvenceimet, persze nem szoktam, ill. nem is muszáj mindet egyszerre bevetni, de van, hogy többet is alkalmazok egyidejűleg.

Balance - Kiegyensúlyozó keverék

MAC futoverseny 600pxEz a leggyakrabban használt kedvencem. A lucfenyő, hofa, tömjén, kék varádics, római kamilla és frakcionált kókuszolaj keverékéről van szó. Friss, édeskés és leginkább fenyőfákat, erdőt eszembe juttató illata van. Jótékony fizikai hatása van: meg tudja növelni a vér oxigénszállító képességét azáltal, hogy vegyületei a véráramba kerülve képesek szétválasztani a vörösvértesteket, így megnő azok oxigénmolekulák felvételére alkalmas felülete. Mindebből én annyit érzek edzés közben, hogy egyszerűen több energiám van, jobban bírom a terhelést. Csuklón, talpakon, vagy pulzuspontokon szoktam 1-2 cseppet bedörzsölni sportolás előtt. Sokan a kiegyensúlyozott lelkiállapot eléréséhez használják ezt a keveréket, ez a hatása ugyanúgy megvan edzés és verseny közben is, valahogy eltűnik az aggodalom, és egyéb negatív érzések.

Borsmenta

peppermint coolSokoldalú a borsmenta illóolaja. Nyári melegben történő futáskor is szoktam használni, 1-2 cseppet a tarkómon eldörzsölve rögtön érzem a hűsítő hatását, ezzel is egy kicsit könnyíti az edzést. Nagyon jó hatása van a merev, kimerült, fáradt izomzatra is. Kimerítő edzés vagy verseny után szoktam 4-5-szörös hígításban (hordozóolajjal/bázisolajjal elkeverve) használni – muszáj hígtani, mert elég erős olaj -, és hamar érzem is a frissítő, élénkítő hatását. Sokan vannak, akik pl.verseny vagy erősebb edzés előtt vetik be, olyankor plusz frissességet, energiát tud adni. Télen, hidegben, mikor futni indulok 1-1 cseppet szoktam a tenyeremből inhalálni, tisztítja, frissíti a légutakat.

Ciprus

cypressA ciprusolajat hosszú futások előtt szoktam használni. Támogatja a vérkeringést, és ezt a hatását a lábszárukon is nagyon jól ki lehet használni. Szintén hordozóolajjal hígítva alkalmazom, 2-3 cseppet elkeverek kb. 10 csepp bázisolajjal, és a lábszárakon elmasszírozom. Mindig segít, jobban bírom a távot, kevésbé fáradok el. Én szeretem az illatát, néha inhalálni is szoktam vele. Ilyenkor a tenyerembe cseppentek 1-2 cseppet és onnan belélegzem, megnyugtat, feltölt.

 

DeepBlue – Enyhítő keverék

running pain 2Kúszó fajdbogyó, kámfor, borsmenta, ylang ylang, szalmagyopár, kék varádics, kék kamilla és oszmantusz keverékéről van szó. És ahogy a nevében is benne van, valóban enyhít és csillapít sokféle izom- és ízületi fájdalmat. Van csepp és krém változata is. A cseppeket hordozóolajjal hígítva érdemes használni. Sokszor már erősebb edzés után is használom, lábszáraimat masszírozom át vele, és el tudom kerülni, hogy másnap bármi fájdalom, izomláz jelentkezzen. De izomláz esetén is ugyanilyen jó segítség, csillapítja a fájdalmat, húzódást. Amióta esszenciákat használok, tulajdonképpen nem nagyon tapasztalok különösebb izomlázat. Amikor pedig ugyanezt hallom másik, illóolajat használó sportolóktól (akár profik, akár lelkes amatőrök), az megerősítés, és külön öröm.

+1 :  Motivate – keverék

Talán ezt használom mind közül a legritkábban, csak olyankor, amikor valamiért nehéz elindulni mozogni, vagy nehezen veszem rá magam. Szerencsére ez ritka. Ilyenkor szoktam elővenni ezt a citrusos-mentás keveréket. Ezekből az összetevőkből áll: borsmenta, mandarinhéj, koriandermag, bazsalikom, Yuzu héj, orvosi citromfűlevél, rozmaring, vaníliabab kivonat. Ahogy a nevében is benne van, olyan összetevői vannak, amik a frusztráltság rosszkedv, elakadás esetén bátorító, motiváló hatást tudnak kiváltani. A citrusféléknek mind nagyon jó hatásuk van a hangulatra, kreativitásra, a menta pedig frissít. Irodákban is szokták ezt a keveréket párologtatni, ott pl.a hatékonyságot, munkakedvet tudja emelni. Hétköznapokon, reggel néha elkezdem párologtatni mielőtt felkel a család, és valahogy flottabbul megy a készülődés. És jó illat van közben.

kedvenc olajok sporthoz kis