Zs k

Érdeklődsz az illóolajok világa iránt?

Szívesen olvasnál további tippeket, újdonságokat, tanácsokat, felhasználási ötleteket?

 

Csatlakozz levelezőlistámhoz!

 

 

floral oils

oregano(Origanum vulgare)

Botanikai család: árvacsalánfélék

Növényi rész: levél

Kivonási eljárás: gőzlepárlás

Aroma jellemzői: fűszeres, erős, zöld, kámforos

Fő összetevők: karvakrol, timol

Már az ókori Egyiptomban is ismerték az oregano gyógyhatásait, köhögés csillapítására használták, az ókori Görögországban pedig sérüléseket is gyógyítottak vele. A középkorban a szurokfűolajjal ételeket is óvtak meg fertőzésektől.

Teafaolajjal együtt erőteljes antibakteriális, antivirális hatású keveréket alkot.

Fűszerként való használata a mediterrán konyhára jellemző.

Fő tulajdonságai:

  • antibakteriális hatású
  • antioxidáns hatású
  • gombaölő
  • vírus-ellenes
  • parazita-ellenes
  • immunrendszert serkentő hatású

Néhány gyakoribb alkalmazási mód:

  • fertőzések, légúti betegségek, komolyabb megfázás kezelésében segíthet: inhalálva, hígítva a talpon egy cseppet elmasszírozva, vagy diffúzorból párologtatva
  • köhögés esetén: hígítva a mellkasra kenve, vagy inhalálva, diffúzorban párologtatva
  • szemölcsök, bőrhibák kezelésére: hordozóolajjal hígítva az érintett területre kenve
  • immunerősítésre, betegségek megelőzésére: 1-1 csepp a talpra masszírozva
  • atlétaláb, lábgomba kezelésére: hordozóolajjal keverve az érintett területre kenve
  • konyhai felület-tisztító spray készítéséhez tíz cseppet vízzel összekeverve egy szórófejes flakonban
  • sütéshez, főzéshez: íze remekül illik sok mediterrán ételhez (óvatosan adagoljuk, mert erős olaj)

Illata jól harmonizál a bazsalikommal, szegfűszeggel és kakukkfűvel.

Fontos tudnivalók: várandósság, szoptatás vagy orvosi kezelés esetén, konzultálj kezelőorvosoddal.

Helyileg kizárólag hordozóolajjal hígítva használható. Ügyelni kell, hogy szembe, belső fülbe, nyálkahártyára ne kerüljön.