(Origanum vulgare)
Botanikai család: árvacsalánfélék
Növényi rész: levél
Kivonási eljárás: gőzlepárlás
Aroma jellemzői: fűszeres, erős, zöld, kámforos
Fő összetevők: karvakrol, timol
Már az ókori Egyiptomban is ismerték az oregano gyógyhatásait, köhögés csillapítására használták, az ókori Görögországban pedig sérüléseket is gyógyítottak vele. A középkorban a szurokfűolajjal ételeket is óvtak meg fertőzésektől.
Teafaolajjal együtt erőteljes antibakteriális, antivirális hatású keveréket alkot.
Fűszerként való használata a mediterrán konyhára jellemző.
Fő tulajdonságai:
- antibakteriális hatású
- antioxidáns hatású
- gombaölő
- vírus-ellenes
- parazita-ellenes
- immunrendszert serkentő hatású
Néhány gyakoribb alkalmazási mód:
- fertőzések, légúti betegségek, komolyabb megfázás kezelésében segíthet: inhalálva, hígítva a talpon egy cseppet elmasszírozva, vagy diffúzorból párologtatva
- köhögés esetén: hígítva a mellkasra kenve, vagy inhalálva, diffúzorban párologtatva
- szemölcsök, bőrhibák kezelésére: hordozóolajjal hígítva az érintett területre kenve
- immunerősítésre, betegségek megelőzésére: 1-1 csepp a talpra masszírozva
- atlétaláb, lábgomba kezelésére: hordozóolajjal keverve az érintett területre kenve
- konyhai felület-tisztító spray készítéséhez tíz cseppet vízzel összekeverve egy szórófejes flakonban
- sütéshez, főzéshez: íze remekül illik sok mediterrán ételhez (óvatosan adagoljuk, mert erős olaj)
Illata jól harmonizál a bazsalikommal, szegfűszeggel és kakukkfűvel.
Fontos tudnivalók: várandósság, szoptatás vagy orvosi kezelés esetén, konzultálj kezelőorvosoddal.
Helyileg kizárólag hordozóolajjal hígítva használható. Ügyelni kell, hogy szembe, belső fülbe, nyálkahártyára ne kerüljön.